Поради від фахівців: як зробити доріжку своїми руками

Всім добре відомо, що життя в заміському будинку не тільки відпочинок на природі, а також і догляд за територією будинку. Не стало винятком і благоустрій ділянки заміського будинку. Незважаючи на те, що ландшафтний дизайн у кожного свій, а тротуарну плитку беруть різну для прикрашання доріжок. Оскільки завдяки їй ходити по доріжках комфортно і приємно в будь-яку погоду. 

Для цього тротуарна плитка повинна володіти такими якостями: добре витримувати зміну погоди, мати високий рівень міцності, довгий термін експлуатації та привабливості.

Але перед тим як приступати до створення доріжок з тротуарної плитки, слід ознайомиться з порадами фахівців на кожному етапі їх створення.

Етапи створення тротуарних доріжок:

Перший етап – планування, де слід звернути увагу на:

1) Місцезнаходження доріжок на території ділянки

Основний принцип полягає в тому, що головна доріжка веде від воріт до дому. А решта доріжки веде до інших ділянок двору. Вам потрібно правильно зонувати ділянку для зручного шляху в різні його частини.

2) Ширина доріжок

Головна доріжка, яка веде від будинку до воріт, як правило повинна бути шириною 2 метри. Для того, щоб там могли пройти 2 людини і проїхати легковий автомобіль. Доріжка, яка веде до гаражу робиться такою ж. Стежки, які мають другорядне значення мають ширину від 0,5 до 1 метра.

Основне що треба зробити – це розрахувати навантаження доріжок перед укладанням тротуарної плитки. Оскільки від цього буде залежати її товщина. Доріжка, де буде їздити машина, повинна мати товщину тротуарної плитки 60 мм. А для проходження людей досить буде і 40 міліметрової.

Під час проектування, слід розрахувати кількість будівельних матеріалів для укладки тротуарної плитки. Але при цьому слід врахувати особливості рельєфу. Якщо на рельєфі є великі перепади або ухили, то краще не варто там проектувати доріжку. Інакше при підготовці підставу можуть виникнути непередбачені витрати.

Другий етап – укладання тротуарної плитки

Від якості укладання залежить, як довго буде служити тротуарна плитка.

Для цього слід, дотримуючись плану:

1) Розмітка ділянки і планування водовідведення

Перед початком укладки тротуарної плитки слід розмітити, де буде кладка, і вирішити, куди буде йти стік води. Наприклад: на газон або в колодязь. Для цього тротуарна плитка кращої якості повинна мати ухил 1-2%.

2) Підготовка основи

Після розмітки ділянки слід зняти грунт на глибину від 15 до 50 см (в залежності від навантаження на тротуарну плитку) для насипу щебеню і піску. Якщо Ви маєте слабкий грунт (пісок, супісок) то його необхідно зміцнити трамбуванням і прокласти геотекстилем, щоб щебінь не змішувався з грунтом. Але при роботі з підтопленими ділянками слід робити дренаж, який краще довірити фахівцям.

3) Підготовка основи під укладання тротуарної плитки

Основа тротуарної плитки складається з декількох шарів:

Утрамбованого щебеню розміром 5-20. Висота цього шару залежить від інтенсивного навантаження на ділянку для машин 15 см, а для пішохідної зони 10 см. При цьому щебінь слід насипати на 10-15% більше, через його ущільнення після трамбування. Після укладання щебеню його потрібно засипати жорстким піском або гранітним відсівом не більше 7 см, але з запасом на 15% більше через його ущільнення після трамбування. Після першого піску слід насипати другий пісок, що не утрамбовується і вирівнюється швелером. Шар піску повинен бути вище на 5 мм бажаного рівня перед укладанням тротуарної плитки.

4) Установка бордюрів

Бордюри встановлюються по розмірному шнуру, який натягнутий на потрібній висоті. Він повинен натягатися по не скошеній задній стороні бордюру. Для установки бордюру треба залити 20 см фундаменту в ширину і закріпити на бетонний замок на 15 см у висоту. При цьому марка бетону повинна бути М 250. Але якщо захочете встановлювати стовпчики, то ширина заливки бетону 10 см, а висота замку 7 см.

5) Укладання тротуарної плитки

Укладати тротуарну плитку потрібно відповідно до обраного малюнка і викладати її від себе використовуючи нитку з мітками. При цьому стежити, щоб плитка не ходила під руками. Але якщо є нерівність основи, то її слід прибрати. Шви повинні ущільнюватися за допомогою гумової киянки.

6) Просипка швів

Після укладання всієї плитки, готова ділянку засипається піском, який потім затирається вуличної шваброю з жорстким ворсом. Використовується білий річковий митий пісок. Він повинен бути чистим, без солей і органічних включень для запобігання висолів і проростання рослин. Забороняється під час підсипання використовувати цемент, так як при попаданні на нього атмосферної вологи, вся плитка отримує цементний колір, вимити який практично неможливо. Можна також використовувати спеціальні матеріали для затирання швів.

7) Ущільнення укладеної тротуарної плитки

Тротуарна плитка повинна ущільнюватися вібротрамбуванням з гумовою прокладкою.

Якщо Ви обираєте, де купити якісну тротуарну плитку для своєї ділянки то зверніться в магазин тротуарної плитки Melius у Вінниці. Тут Ви виберете цікавий варіант бруківки, елементів дизайну, бетонні клумби для своєї ділянки.

Марина

(067) 33-44-055

Менеджер  з продажу

Поділитися на facebook
Facebook
Поділитися на google
Google+
Поділитися на linkedin
LinkedIn
Інші записи
Фото Тротуарна плитка Колор Мікс у Вінниці від салону тротуарної плитки «Melius»

Плитка Колор Мікс: в чому особливість та чим відрізняється від інших

Тротуарна плитка сьогодні дуже популярна. Вона використовується для мощення території біля будинку, доріг, майданчиків, площадок. Сучасна вулична плитка надійна, міцна, естетична та економічно вигідна. Не

Фото купить тротуарную плитку. Салон тротуарной плитки Melius. Сходи з тротуарної плитки

Сходи з тротуарної плитки: як укласти?

Не дивлячись на невеликі розміри ганок та сходинки – найбільш важливі елементи для облицювання. На протязі всього року вони отримують велике навантаження: волога, перепади температур,